Thursday, 19 January 2017

Baka Bebiri Apa? Keturunan

Kali ni aku tak nak bincang jenis baka apa.
(Back to basic).

Bahasa inggeris yg digunapakai bagi baka dipanggil "breed".

Breed jugak merujuk kpd jenis atau kelompok bebiri. Contoh malin atau dorper..

Bab baka ni yg payah. Dalam kata lain, ramai yg keliru, tak faham dan tak mahir. Hentam sajalah.

Dalam bahasa melayu, bila sebut baka, ia merujuk kepada bebiri jantan (ram) yg digunakan untuk tujuan membiak sahaja. Manakala induk pula merujuk kepada bebiri betina (ewe) yg digunakan untuk penjantan.

Bagi tujuan sembelihan, biasanya merujuk kepada betina atau jantan. Atau lebih spesifik, pedaging..Baka/induk yg akan disingkirkan di panggil takai.

Bila nak beli baka, biasanya mahal dan ia bertujuan untuk pembiakan. Masa dulu, waktu baka Boer tengah popular, depa dok 'jual' F1, F2...F5..tu maksud brape tulen darah Boer asal..

Tetapi, baka apa yg hendak dipilih?. Ini yg jadi masalah.

Jadi, sy cadangkan, sebab banyak istilah digunakan dalam bahasa inggeris yg kalau dalam bahasa melayu nya , perkataan susah nak faham.
Misanya perkataan 'terminal sire' kita nak terjemah apa?,, 'baka jantan untuk menjana anak pedaging'??

Banyak perkataan dlm bahasa inggeris memberi makna yg berlainan jika diterjemah atau memang tiada perkataan tersebut dlm bahasa melayu.

Keturunan mungkin lebih senang difaham. Tp bila diterjemah, ia mungkin dipanggil hierarchy atau bagi bebiri atau binatang, disebut pedigree chart..


Pedigree chart ni penting bagi sapa nak tau keturunan sesuatu breed. Tambahan plak, kalau kita buat inbreeding atau linebreeding..


Masalah yg saya faham tentang penternakan di Malaysia..yang inilah..nak kena hadam btul btul..

Kenapa?

 Itu sebab struktur breeding program penting dan ketiadaan maklumat tepat, maka industri ini banyak masalah..

Wednesday, 18 January 2017

Penternak Ruminan Sekelian

Dapat bercakap dng penternak yg sealiran dgn kita memang menyenangkan..
At least kita tahu tahap kita kat mana..
Kat mana kita btul, kat mana kita tak btul..

Pada waktu dulu, yg selalu kita dengar cerita sedih..
Tutup kandang...

Sekarang, tak banyak kandang...tp masih beroperasi walaupun kecil kecilan..

Demand tak pernah berkurang, supply saja tak cukupZ..

Nak beli baka, blum tentu ada..

Pelanggan nak buat kekah, jenuh cari..

Tengok iklan dlm Facebook, dua tiga hari dah sold out..

So, di mana silapnya industri ini?

Tuesday, 17 January 2017

Menternak Separuh Masa?

Adakah anda cukup masa utk buat kesemuanya kerja kerja ladang?

 Satu persoalan utk yg buat separuh masa seperti aku.

Perlukah berenti kerja?.. yes or no..
Bagi yg dah biasa berenti kerja seperti aku, decision can be made in split seconds..

Bab macam ni menang aku terror. Tp berani macam mana pun,  you have to think about your future..

Sy dah buat almost complete infrastructure. Kalau nak tunggu semua dan segalanya siap, sampai mati pun tak habis..
 Kita bukan nya mintak dana kerajaan..

Hasrat nak mintak tanah kerajaan pun belum buat..apa pun tak buat..
Habis camne..
Hehehe